Anmälan till Sveriges mästerkock

Nu kan ni anmäla er till Sveriges mästerkock *igen*
www.tv4.se

Läkande örter

ALOE (Aloe Vera, Aloe barbandensis)
Invärtes mot mag-tarmbesvär. 1–2 matskedar aloesaft tas på fastande mage eller mellan måltiderna.
Varning: Använd ej under graviditet och amning.

ANIS
(Pimpinella ansium)
Slemlösande vid hosta. Häll en kopp kokande vatten över en tesked nykrossade frön. Täck över. Sila efter 10–15 minuter. Drick en varm kopp efter varje måltid.
Varning: Outspädd eterolja kan orsaka inflammation.


BACKTIMJAN
(Thymus serphyllum)
Vid bronkit, hosta, influensa och andra luftvägsinfektioner. Vid matsmältningsbesvär och diarré. Häll en kopp kokande vatten över 1–2 teskedar torkad backtimjan, täck över och sila efter tio minuter. Drick en varm kopp mellan måltiderna tre gånger/dag.

BJÖRNBÄR (Rubus fructicosus)
Bladen används invärtes vid diarré, mag-tarmkatarr, tjocktarmsinflammation och hemorrojder. 1–2 matskedar björnbärsblad per kopp, sila efter 10–15 minuter och drick fler gånger om dagen mellan måltiderna.

BLÅBÄR
(Vaccinium myrtillus)
Torkade bär används vid diarré och tarminfektioner. Två matskedar torkade bär som engångsdos, tugga hela eller koka i en kopp vatten vid diarré.

BOCKROT
(Pimpinella saxifraga)
Milt slemlösande, inflammationshämmande och hostdämpande medel. En kopp kokande vatten hälls över en till två teskedar finhackad rot. Dricks 3–4 gånger dagligen vid hosta.

BRÄNNÄSSLA
(Urtica dioica)
Milt urindrivande vid reumatiska sjukdomar. Svagt blodsockersänkande. Häll en kopp kokande vatten över två matskedar finhackad nässla. Sila efter 10 minuter. Drick en kopp 2–3 gånger/dag.

CIKORIA
(Cichorium intybus)
Stimulerar aptiten, gallproduktionen och matsmältningen. Urindrivande och laxerande. En handfull torkad och finhackad rot kokas i 30 minuter i en liter vatten. Drick en kopp en halvtimma före varje måltid.

CITRON
(Citrus limon)
En citronkur vid reumatiska besvär inleds med att man första dagen dricker saften av en citron, blandat med lika delar vatten. Andra dagen tar man saften från två citroner och så vidare upp till åtta citroner. Sedan minskar man dosen med en citron per dag till en citron. Man avslutar kuren med att dricka saften av en citron i ytterligare 10–15 dagar.

DILL (Anethum graveolens)
Kramplösande, väderdelande, inflammationshämmande och urindrivande. Koka en kopp vatten och häll över en tesked dillfrö. Sila och drick en gång/dag vid behov.

DRAGON
(Artemisia dracunculus)
Används mest som krydda. Är aptitökande och bra för matsmältningen. Även kramplösande och antiseptisk.

ECHINACEA
(Echinacea augustifolia)
Mot förkylning, influensa och andra infektioner. Ta cirka en halv tesked finhackad eller grovmalen rot per kopp, koka i tio minuter och sila. Drick en kopp mellan måltiderna 3 gånger/dag.


FLÄDER
(Sambucus nigra)
Används som svettdrivande medel vid förkylning, samt som milt urindrivande medel. Häll en kopp kokande vatten över två teskedar fläderblommor, låt stå i tio minuter och drick det varmt. Drick 1–2 koppar/dag.

GINKGO, KINESISKT TEMPELTRÄD
(Ginkgo biloba)
Förbättrar blodcirkulationen i hjärnan, vilket kan förbättra koncentrationsförmågan och minnet. Ökar prestationsförmågan. Standardiserade specialextrakt av ginkgoblad, 50–120 milligram, intas 2–3 gånger/dag.

GINSENG
(Panax ginseng)
Uppiggande. Stärker immunförsvaret. Häll en kopp kokande vatten över en tesked finhackad ginsengrot. Sila efter 10–15 minuter. Drick en kopp mellan måltiderna 1–3 gånger/dag i en månad. Håll sedan uppe i två månader.
Varning: Bör inte användas längre än tre månader utan uppehåll.

GUARANA (Paullinia cupana)
Mot trötthet och nedstämdhet. En tesked malda guaranafrön läggs i en kopp kokande vatten. Dricks vid behov.
Varning: Stora doser kan ge illamående och kräkningar. Kan påverka magkatarr och magsår negativt samt ge huvudvärk.

GULLVIVA
(Primula veris)
Slemlösande, hostbefrämjande och milt urindrivande. Koka två teskedar rot per kopp vatten i tio minuter. Sila och drick varmt morgon och kväll.
Varning: Överdosering kan reta slemhinnan i mag-tarmkanalen.

GURKMEJA (Curcuma domestica)
Används främst vid akuta eller kroniska inflammationer i leder, muskler och andra organ.
Mald gurkmeja, 1–3 gram, intas bäst tillsammans med måltid 2–3 gånger om dagen. Dosen kan gradvis ökas till högst 20 gram/dag. Efter en månad bör man göra ett uppehåll för att se om besvären kommer tillbaka.

GURKÖRT
(Borago officinalis)
Mot katarr i halsen och de övre luftvägarna samt vid inflammation i mag-tarmkanalen. En kopp vatten hälls över två teskedar frön. Silas efter 10–15 minuter. Drick en kopp mellan måltiderna flera gånger/dag.
Varning: Sila eller filtrera väl eftersom gurkörtens hår annars kan irritera magsäckens slemhinna.

HAGTORN (Crataegus laevigata)
Hjälper mot olika hjärtproblem och högt blodtryck.
Häll en kopp kokande vatten över en till två teskedar hagtornsblommor, låt det dra i cirka 20 minuter. Silas och dricks varmt 2–3 gånger/dag.

HALLON
(Rubus idaeus)
Mot diarré. Häll en kopp kokande vatten över två teskedar finhackade hallonblad, sila och drick efter fem minuter. Drick en kopp mellan måltiderna 3 gånger/dag.

HASSEL (Corlylus avellana)
Används vid feber och tillfällig diarré. En kopp kokande vatten hälls över två teskedar finhackade hasselblad, silas och dricks efter tio minuter. Drick en kopp 2–3 gånger/dag.

HUMLE (Humulus lupulus)
Milt lugnande och sömngivande. Koka snabbt upp kottar och vatten. Drycken silas och dricks varm strax före sänggåendet.

HÄSTHOV (Tussilago farfara)
Mot hosta, heshet, luftrörskatarr, dålig aptit och magbesvär. Häll en kopp kokande vatten över 1–2 teskedar hästhovsblad, sila och drick varmt morgon och kväll.
Varning: Lång tids användning kan ge skador på levern.


INGEFÄRA
(Zingiber officiale)
Mot magknip, väderspänning, illamående och yrsel. Används även vid inflammationer i leder och muskler. Häll cirka 150 ml kokande vatten över en tesked malen ingefära, sila efter fem minuter och drick 2 gånger/dag.

JOHANNESÖRT
(Hypericum perforatum)
Används vid depression, mot klimakteriebesvär, vid migrän, som kramplösande medel och vid diarré. Häll en kopp kokande vatten över en till två teskedar johannesört, låt stå i 5–10 minuter. Sila och drick en kopp morgon och kväll. Behandlingen bör pågå under lång tid för önskat resultat.
Varning: Undvik starkt solljus och tyraminrika livsmedel, som ost och vin, under behandlingstiden.

källa:aftonbladet.se

Tips och trix

Honung passar jätte bra till fläskkött och getost...

Tomater är ännu godare att värma i ugn...

Färka örter smakar i regel mera än torkade...

Det finns flera olika sorters basilika kryddor...ex: Persisk basilika: en rund lakritston..m.m

Fransk dragon: En klassiker i bearnaisesås

Oregano: Går bra ihop med basilika, kapris, fetaost, oliver och tomat. Utmärkt krydda till kött, rotfrukter och potatis. Prova oregano till lammkött.

Oxfilé med potatispuré och tillbehör




Korvstroganoff ala Angelica

4 personer

ca 100g korv per person (köttkorv 68% kötthalt)
2 dl grädde
1 st scharlottenlök
3 msk ketchup
1 msk fransksenap
salt
peppar
2 msk olja
4 st champinjoner
(kokt potatis till)

Tärna korven, hacka löken, rensa champinjonerna och skiva dom.
Stek dom i en stekpanna 3-4minuter.
Häll sedan i grädden, senapen och ketchupen.
Smaka av med salt och peppar.
Låt reducera lite.
Serveras direkt med kokt potatis och grönsaker.

MUMs!



Grillad flankstek

3-4 personer

flankstek  (150g per person)
1 vitlöksklyfta
3-4 msk olja
Salt
Peppar



Tänd grillen, när det är fint glöd är det dags att grilla.
Krossa en vitlöksklyfta och blanda med oljan, salt pch peppar.
Häll det över köttet och gnuga in.
Grilla ca 8-9 minuter.
Lått köttet vila 1-2 minuter innan det serveras.
 
Serveras med bakpotatis eller potatismos. Glöm inte salladen.


fläskkarre med rostad potatis i ugn

2 personer
Tid: ca 45 min
Svårighetsgrad: medel


2 karre bitar
4 stora potatisar (fast sort)
2 msk honung
salt
peppar
1 gul lök
Grönsaker
4 msk olja

Dekoration/sås: Ica crema di balsamico

Sätt ugnen på 225 grader.
Krydda köttet och lägg det i en ugnsform ned löken rensad och delad på mitten runt om.
Ringla över 2 msk olja och honungen.
In i ugnen, klar på cirka 25 min, beroende på tjocklek.
Skala potatisen och skär i tjocka skivor.
Krydda med salt och peppar och ringla över 2 msk olja.
In i ugnen, klar på cirka 25-30 min.
Ta ut allt och lägg upp på en talrik.
Glöm ej grönsakerna.

Ringla lite balsamico runt talriken och klart!
 


Tips: skippa balsamico och ta en vid rödvins sås annars! mums!
Krossa vitlök över den rostade potatisen innan den ska in i ugnen. muma!!

Egen chokladmouse

ca 2 personer
Tid 30 min (plus en tid i kylen)
Svårighetsgrad: medel

2 ägg
1dl socker
ca 100gram choklad

Vispa äggulan och sockret fluffigt.
Smält chokladen och häll ner i smeten.
Vispa äggvitan fluffigt som marräng.
Rör ner detta i smeten försiktigt.
Häll upp i glas eller tallrikar.
Ställ in i kylen cirka 1 tim innan servering.
Håller sig cirka 2-3 dagar i kylen.

Serveringsförslag: Vispad grädde, hallon eller andra bär. 

Marinerade jordgubbar i shots

5 personer
Tid: 30min ca
Svårighetsgrad: Lätt

1 lite jordgubbar
1 dl socker
1 lime
4 dl vatten (ca)

Skölj och rensa jorgubbarna.
Skär dom i klyftor och stoppa ner dom i shotsglas.
Häll vattnet,sockret och pressa limen i en kasterull och koka upp.
När sockret har smält är det klart, tar ca 2-3 min.
Häll sedan detta över jordgubbarna och ställ in dom i kyllen.

Serveringstips: Jordgubbarna ska vara kalla.
Häll i lite rött vin.


Grillad banan med marshmallows

2 personer
Tid: 30 min
Svårighetsgrad: Lätt

2 bananer  
8-10st marshmallows

Dela bananen på längden.
Lägg dom på grillen med skallet uppåt, ca 2-3 min.
Vänd sedan på dom och lägg på marshmallowsen.
Sätt på locket ca 2-3 min så att marshmallows smälter lite.
Klart!

Serveringsförslag: Äkta vaniljglass.
Riven kokos uppe på.
Ringa kolasås över dom.
MUMS!

RSS 2.0