kladdkaka

Här är ett recept på kladdkaka.
Denna har jag tagit ifrån internet.
Men bilden är tagen av mig.

Ingredienser

12-16 port
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
florsocker

Till servering:
vispad grädde eller glass och frukt

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.



Tips. ha vaniljvisp på.


Fläskfilé med honung och hemma gjord potatismos

Här är ett recept som jag exprimenterade lite med.
Hoppas det smakar.



4-5 personer
Ingredienser

Fläskfilé ca 500gram
Icas honung på tub/flaska.
Salt
peppar
Potatis ca 8-10st (king edward, mjölig)
Smör ca  2-3 msk
Mjölk ca 2-3 msk

Ta fram alla ingredienser

Ta fram stekpannan, sätt på plattan på medelhögvärme.
Ta fram en stor kastrull och häll i 3/4 delar vatten. sätt på plattan på högsta värmen och ställ katrullen bredvid stekpannan. 
Skala potatisen och klyfta dom, lägg dom i kastullen. Ta tiden, klart på ca 20-30min.
Skär fläskfilén i ca 1½cm tjocka skivor på ett skärbräda. Krydda med salt och peppar. 
Lägg en klick smör i stekpannan. 
Lägg i fläskfilén. vänd dom med jämna mellanrum. cirka var 20 sekund. 
När de har fått en fin färg, häll över lite honung och vänd runt dom. 
Inte för mycket honung utan cirka 2-3 msk.
Ta bort stekpannan från plattan. stäng av värmen. 

Titta till potatisen.    

Häll av vattnet.
Om du har en potatispress, använd den.
Elvisp och mixer blir risken att det blir klister. 
Ha i några klickar smör och 2-3 msk mjölk. rör om.
Lägg upp Fläskfilén och potatismoset på en tallrik. 
Servera med varlfri dryck.

TIPS. Dekorera med citronkrydda på moset och med valfri grönsak till maten. 

Tänk på tallriksmodelen. 

Varsågod hoppas det smakar,
Var det någonting ni inte förstod kommentera gärna. eller ge egna tips.
     


    

Oxfilé med pomme/potatismos

Här har jag ett recept på Oxfile med svamp sås.

ingredienser
4 personers

*Oxfilé 400g
* 6-7 champinjoner
*salt , en nypa 
*peppar, en nypa
*grädde 2-3 dl
*Pepparot på tubb färskriven 1 msk
*citronpeppar
*5-6 potatisar

Ta fram alla ingredienser.
sätt på ugnen på 200 grader.
Du tar nagelborste/diskborsten och borstar av smutset på potatisarna, borsta ordentligt. 
Spara skallet på potatisarna, mera näring kvar i potatisarna då.   
Tar en kniv och skär potatisarna i klyftor. inte för stora.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt, sprid ut potatisarna jämnt.
Krydda med citronpeppar, och lägg ut lite smörklickar över potatisen. 
Sätt in plåten i ugnen i ca 30 minuter beroende på ugn. känn efter halva tiden med en gaffel om de snart klara. 

Sätt på plattan på medelhögvärme.
Lägg ut smörklick eller olja i pannan.
Lägg inte i köttet förrens plattan är varm.
Skär oxfilén i ca 3cm höga skivor.
Krydda oxfilén på skärbrädan med salt och peppar, eller den krydda du tycker om. 
Rulla runt så att kryddan blir jämn.
Ta det lugnt med saltet, risken är att den blir torr annars. 
Stek den med ca 4-5 minuter på varje sida. 
Vill du ha den medium, hard eller blodig.
Ett test.
känn dig på pannan med två fingrar, då är oxfilen välstekt.
Känn på kinden, då är den blodig.
Känn på hakan, då är den medium. 
Dra stekpannan åt sidan.

Borsta av champinjonerna, skärbort skalet och botten. 
Skiva dom i skivor eller i klyftor. 
Lägg i smör/olja i en ny panna. 
Lägg i svampen och låt dom stekas lite först innan du har i grädden. 
Häll i grädden,kryddorna och pepparoten. 
Låt den puttra lite på låg värme. reducera. 
Låt grädden puttra så att den blir lite tjockare. 

Titta till potatisen. 

Lägg upp oxfilén på en stor tallrik, ta med en stor skedd och lägg ut svampsåsen på oxfilén.
cirka 2 skedar på varje oxfilé.
Ta ut pommen och lägg bredvid oxfilén eller i en egen skål bredvid tallriken.
Sparris smakar gott till eller annars en egen sallad vid sidan. 

Låt det smaka.
Har ni frågor, är receptet luddigt att förstå. kommentera gärna.
 
 


Nästa gång ska jag ge råd på vad man kan ha för utrustning till olika hästar. 
Som har problem med tänderna, är överviktiga eller andra problem.
Välkomna!

RSS 2.0