Havrekakor med tranbär och russin

Havre kakor med tranbär och russin

12 st stora kakor
Tid 60min

4 dl Vetemjöl
6 ½ dl Havregryn
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
145g smör (rums varm)
Tranbär ca 90gram (hackade)
Russin ca 1 dl    (hackade)
½ tsk salt
1 dl vatten
2 msk ljus sirap

Sätt på ugnen på 175grader.
Ta fram alla ingredienserna.
Blanda alla torra ingredienser med smöret till en smulig deg.
Hacka tranbären och russinen.
Häll i sirapen,vattnet,tranbären och russinen i smuldegen.
Blanda hårt och ordentligt.

Du kan rulla degen till en lång korv och ställa in den i kyrlskåpet i cirka 30 minuter.
Lite lättare att skära skivor av den sedan.
Men går också att göra direkt kakor med händerna.

Gräddas cirka 10-15 minuter i mitten av ugnen på 175grader.



Pannkaka med lingonsylt och grädde

Pannkaka med lingonsylt och grädde

1 person

1 ägg
2-3dl mjölk
1-2dl vetemjöl. känn av.
2-msk grädde
Lingonsylt (byt gärna ut till egenfavorit)
Steksmör

vispa upp ägget med mjölken.
Rör ner mjölet lite åt gången.
Rör hela tiden.
Ska kännas lite trögt när man vispar. men ej som sockerkaks smet.
Stekdom så att dom får fin färg.
Servera med en klick vispad grädde och lite lingon. (eller en egen favorit)

(egen favorit är att ha mycket lingon och lite grädde, och inte för bruna pannkakor)



Semlor

Ingredienser

ca 11-12 semlor

50g jäst för söta degar
75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl socker
1/4 tsk salt
1/2-1 tsk kardemumma malen
1 tsk bakpulver
ca 8-9 dl vetemjöl, känn av.
200g mandelmassa
4 dl grädde 40%
florsocker
1 ägg

Sätt på ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull och häll i det i mjölken.
Smula sönder jästen i mjölken, rör om.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bytta.
Rör sedan ner mjölken i mjölet. 
Blanda ihop allt med en elvisp. (bröd vispar)
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter. under handduk
Kavla sedan ut och gör 12 st semlor.
Låt jäsa till dubbel storlek. ca 15-20 min. under handduk.
Vispa ett ägg och pensla över semlorna.
Sedan in i mitten av ugnen ca 7-8 minuter. 

Under tiden river du/smular mandelmassan med en skvätt grädde i en skål.
Vispa grädden till ganska fast form, men ej för länge då blir det smör.

Ta ut bullarna och låt dom svallna.
Skär uppå dom och fyll dom med mandelmassa och grädden.
Puddra med florsocker.

Klart.

(man kan servera dom i en tallrik med varm mjölk, men inte jag)





















Mozzarella med tomat och dressing

Mozzarella med tomat och dressing

1-2 personer
1 packet mozarella
1 stor tomat
1 packet italiensdressingsmix
2 msk valfri olja
1 msk vatten

Skär upp tomaten och mozzarellan i fina jämna skivor.
Lägg upp dom på en tallrik, se bilden.
Blanda till dressingsmixen med 2 msk olja och 1 msk vatten, smaka av så att det inte är för starkt.
Blanda isåfall i lite mera olja och vatten.
Häll oljan fint över tallriken och tomaten. (går nog inte åt all mix, häll på beroende på smak)

Klart.




Väldigt gott och mättande!

 


Gräddkola med madel // Lax och torsktärningar med dill och pepparot

Gräddkola med madel och vanilj

cirka 45-50 bitar

3dl 40% grädde
½ dl ljus sirap
2 msk vit sirap
3 dl strösocker
olja/smör
1 msk vaniljsocker

lite socker till garneringen
och en lite påse med skalad och hackad mandel

Häll i grädden i en kastrull med tjockbotten.
Häll i de båda siraps sorterna,vaniljsockret och sockret.
Rör runt hela tiden.
Sjuda till 120 grader på mellan hög värme.
Akta så att du inte bränner kolan.

Smörj en form med olja eller smör.
Häll över kolan, akta den är varm.
Innan den stelnar ska du hälla över hela påen med madel.

In i kylen cirka 30 minuter eller i frysen 10 minuter.
Ta med en kniv och skär ut lagom stora bitar.
Doppa botten på kolan i socker och servera.

Förvaras gärna i kylen.





















Lax och torsktärningar med dill och pepparot

3-4 Personer

1 påse med fisktärningar ICA
6-7 st potatisar
1 msk pepparot (riven i tub)
Dill 1 msk
En Kokosnöt /eller en burk med kokosmjök
Senap 1 msk
salt
peppar
mjölk eller grädde (goast med grädde 40%)

Ta fram alla ingredienser

Sätt på ugnen på 225 grader och en platta på högsta värmen.
Fyll en stor kastrull med vatten och lägg i potatisarna med skalet på.
Ta tiden. (klart på ca 30 min)
Kokosnöten borrade jag upp ett håll i och hällde ur mjölken i ett glas. 
Det går lättast att borra där du ser de tre mörka prickarna i toppen på kokosnöten.   
Häll upp grädden i en skål, häll sedan i salt,peppar, pepparot, dill, senap och kokosmjölk.
Rör om.
 Lägg upp fisk tärningarna i en ungsform och häll över såsen.
In i ugnen i ca 30min.
Ta tiden.
Titta till potatisen.

Servera med ärtor. Ett glas mjölk eller jordgubbsproviva.
Tips, lägg ärtorna i ett glas med vatten, lätt att hälla av när de är tinade.

Hoppas det smakar.

























Snöboll med körsbärsås // Apelsin,granatäpple och yoghurt

Smöboll med körsbärsås

1 person

1 stor skopa med äkta vaniljglass.
1 msk körsbärsås (finns vid strössel avdelningen)
3-4 små maränger



Krossa marängerna på en tallrik till smulor.
Ta en stor skopa glass och rulla den försiktigt i den krossade marängen.
Lägg ut körsbärsåsen fint med en sked.
Snöbolen lägger du mitt i tallriken.





Apelsin, granatäpple och yoghurt 

1 portion

1 st Granatäpple
2 st små apelsiner (eller en stor)
2 msk Vanilj yoghurt 2%


Ta fram alla ingredienser

Ta fram en skärbräda och en kniv.
Skär av toppen och botten på apelsinen så att den kan stå.
Skär sedan bort skinnet på apelsinen. (Se bilderna)
Lägg apelsinen på sidan och skär i cm stora skivor. Lägg ut dom på ett fat.  
Skär granatäpplet på mitten, ta ut skärnorna med fingrarna. Kärnorna går att äta hela.
Lägg ut ca 1-2 msk av kärnorna över apelsinen.
Gör en egen sprits av bakplåtspapper eller ta en platspåse och skär av en liten bit av botten kanten.
Spritsa ut yoghurten över apelsinerna.
Klart, hoppas det smakar.




















Lax i ugnen med persilja,potatis och tomat

Lax i ugnen med persilja,potatis och tomat

1 person

1 lax bit
1 litet packet med fryst persilja
salt
peppar
3 potatisar
1 stor tomat
ca 1 dl 40% grädde

Sätt på en kastrull med vatten på högsta värmen.
Skalla potatisen och tärna den, koka i cirka 25-30 minuter.
Gör potatismos av potatisen.
Glöm ej mjölk,salt,peppar och smör i,mums!

Häll ut persiljan i en ugnsform.
Lägg laxen ovanpå, krydda.
Häll över lite grädde, ca 1 dl.
In i ugnen på 200 grader cirka 30-40 minuter.

Servera med skivad tomat och valfri dricka.













Lax bakad i ugnen med chili/bön mix och potatis

Lax bakad i ugnen med chili/bön mix och potatis

1 person

1 lax bit
3 potatisar
salt
peppar
Go green chili/kidneybön mix

Stätt på en kastull med vatten på högsta värmen.
Skala och tärna potatisen. koka cirka 25-30 minuter.
Gör sedan potatismos av potatisen.

Krydda laxen med salt och peppar.
Häll chili/bön mixen runt om laxen i en ugns form.
In i ugnen på 200 grader cirka 30-40 minuter.

Servera med valfri dryck. gärna mjölk!








 


Mosartbollar // Ris med lök och choritzo

Mosartbollar

Nogat  1 förpackning
Mandelmassa 300g eller 500g
Choklad ljus eller mörk 200g


Smält chokladen.
Tärna nogaten i cm bitar.
Skär skivor av mandelmassan.

Lägg nogaten i en mandelmassa skiva, linda in nogaten.
Doppa den i smälta chokladen med hjälp av en tandpetare.

smält chokladen över kokande vatten

skiva mandelmassan, tärna nogaten

rulla ihop mandelmassan och nogaten

ta hjälp av tandpetare och doppa dom i chokladen

lägg upp dom på bakplåtspapper på en tallrik. ställ in dom i kylskåpet.

Ris med lök och choritzo

3 personer

1 packet med Ica´s Choritzi (vitlök och paprika smak)
Marinerade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Jasmineris i kokpåsar (1 påse)
Majs (osaltade, osockrade) en liten burk
1 gul lök
1 tsk socker
2 msk smör

Ta fram alla ingredienser

Sätt 2 st plattor på högvärme.

Häll upp vatten i en stor kastrull, koka upp, släng i rispåsen och sänk till hälften.
Skär löken och släng i den i stekpannan med en klicksmör.
Häll över salt, peppar och 1 tsk socker. Stek i några minuter så att de får lite färg.
Skär Choritzon i skivor och släng i löken.
Sänk värmen och stek så att coritzon får lite färg.
Akta löken blir lätt bränd.
Titta till riset.

Häll av riset och öppna upp påsen.
Lägg riset,Choritzon,löken och en burk majs i kastrullen.
Rör runt, inte för mycket då klibbar Jasmin riset och blir för klibbigt.
Servera med ett glas mjölk eller valfri dryck.

Någonting ni inte förstod, kommentera och jag svarar.
Detta är ett recept jag har kommit på.


















Majs ger en god sötma till maten.
Sockret är till för att runda av löken och ge lite färg.



 



Äppelpaj med mandel // Kyckling,lök och egen gjord pasta

6 personer

ingredienser

100 gram margarin
2,5dl vetemjöl
Mandel, skalad och hackad 50g
3 msk ljus sirap
2-3 stora röda äpple
ströbröd
kanel

vaniljsås för 6 personer
mjölk

Sätt på ugnen på 225 grader.

Blanda det rums varma smöret med vetemjölet och halva påsen med mandel.

Smöra pajformen och häll över cirka 3 msk ströbröd så att det blir jämnt utspritt.

Sätt in pajen cirka 10 min och förgrädda den lite.

Tärna äpplena i 1 x 1 cm stora tärningar.

Ta ut pajen, strö över äpplena, mandeln som är kvar, ca 3 msk sirap och lite kanel.

Ställ in den i ugnen igen cirka 20 minuter.

Ta ut den och låt svallna lite.

Servera med äkta äppelmust och vaniljsås.

alla ingredienserna

På väg in i ugnen, allt på lagt

Äppelmust med kanel 100% äkta vara



servera med vaniljsås


Kyckling,lök och egen gjord pasta


1 person

1 halv silverlök
1 kyckling filé 
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Salt
Peppar
Gurry
smör

Sätt på plattan på högsta värmen med en kastrull och rikligt med vatten.

Ta fram alla ingredienser.
Blanda 1 ägg med 1 ½ dl vetemjöl. Mjöla bordet.
Kavla ut pasta degen och skär i passande storlek på pastan.
Släng i pastan i vattnet med en klick smör.
Skär löken och kycklingen i små tärningar/skivor och stek i smör i pannan på högsta värmen.
Ttta till pastan får inte koka för länge, bara cirka 5-6 minuter. 
Häll av pastan och lägg upp allt med en tallrik.
Servera med skiven papprika. 

Hoppas det smakar. 

 skär pastan
skär silverlöken
steker kycklingen och kokar pastan
 lägger i löken
 Dessa kryddor använde jag




Kyckling med jordnötsås och jasminris // Oxfilé med svampstuvning

kyckling med jordnöts sås och jasminsris.

en person

Ingredienser

Jordnöts sås
en kycklingfile
salt
peppar
smör
jasminris
Grädde 40%
spettpinnar 2 st

Sätt på en storkastrull med vatten på 4 ( av 6).
Sätt på stekpannan på högsta värmen, ganska mycket smör. kyckling kan bli lite torr annars.
Tärna och krydda kycklingen med salt och peppar. Lägg i kyckling spetten.

Få färg på den och precis när han inte är rosa länge slänger ni på jordnöts såsen med 2-3 msk grädde. Behöver nog stekas minst 10-12 minuter.
Låt den puttra ca 1-2minuter, ta sedan upp spetten på tallriken.
Grädden häller man bara i för att det ska bli en sås av det. Och för att såsen inte ska vara så stark smak med jordnöt.

Hoppas det smakar! RICKTIGT GOTT!














Oxfilé med svampstuvning

ingredienser
4 personers

*Oxfilé 400g
* 6-7 champinjoner
*salt , en nypa 
*peppar, en nypa
*grädde 2-3 dl
*Pepparot på tubb färskriven 1 msk
*citronpeppar
*5-6 potatisar

Ta fram alla ingredienser.
sätt på ugnen på 200 grader.
Du tar nagelborste/diskborsten och borstar av smutset på potatisarna, borsta ordentligt. 
Spara skallet på potatisarna, mera näring kvar i potatisarna då.   
Tar en kniv och skär potatisarna i klyftor. inte för stora.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt, sprid ut potatisarna jämnt.
Krydda med citronpeppar, och lägg ut lite smörklickar över potatisen. 
Sätt in plåten i ugnen i ca 30 minuter beroende på ugn. känn efter halva tiden med en gaffel om de snart klara. 

Sätt på plattan på medelhögvärme.
Lägg ut smörklick eller olja i pannan.
Lägg inte i köttet förrens plattan är varm.
Skär oxfilén i ca 3cm höga skivor.
Krydda oxfilén på skärbrädan med salt och peppar, eller den krydda du tycker om. 
Rulla runt så att kryddan blir jämn.
Ta det lugnt med saltet, risken är att den blir torr annars. 
Stek den med ca 4-5 minuter på varje sida. 
Vill du ha den medium, hard eller blodig.
Ett test.
känn dig på pannan med två fingrar, då är oxfilen välstekt.
Känn på kinden, då är den blodig.
Känn på hakan, då är den medium. 
Dra stekpannan åt sidan.

Borsta av champinjonerna, skärbort skalet och botten. 
Skiva dom i skivor eller i klyftor. 
Lägg i smör/olja i en ny panna. 
Lägg i svampen och låt dom stekas lite först innan du har i grädden. 
Häll i grädden,kryddorna och pepparoten. 
Låt den puttra lite på låg värme. reducera. 
Låt grädden puttra så att den blir lite tjockare. 

Titta till potatisen. 

Lägg upp oxfilén på en stor tallrik, ta med en stor skedd och lägg ut svampsåsen på oxfilén.
cirka 2 skedar på varje oxfilé.
Ta ut pommen och lägg bredvid oxfilén eller i en egen skål bredvid tallriken.
Sparris smakar gott till eller annars en egen sallad vid sidan. 

Låt det smaka.
Har ni frågor, är receptet luddigt att förstå. kommentera gärna.
 
 
 
Servera med pomme eller potatismos?


 


Oxfilé med champinjoner och potatismos // chokladkaka med mascarpone

Oxfilé med champinjoner och potatismos

1 person

oxfile ca 200 gram
salt
peppar
3 st potatisar king edvard
2 dl grädde
4 st champinjoner
majs 1 burk utan salt eller socker
smör

Koka potatisen.
stek oxfilén med campinjonerna salt och peppar.
Häll i grädden och låt puttra.
Ta potatisen och gör mos av den, blanda i smör, salt, peppar och majs.
Lägg upp fint på en tallrik.
Servera med valfri dryck.










chokladkaka med mascarpone

Ingredienser

3 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj)
50 g smör
0.5 dl mjölk
3.5
dl vetemjöl
100 gram blockchoklad
2 msk kakao

2 tsk bakpulver

250 gram marscarpone
3 msk florsocker
2 msk kakao
(smaka av, ska vara sött)


en klicksmör och ströbröd till formen


Ta fram alla ingredienserna och sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen, strösockret och vaniljsockret flyffigt.
Smält smöret och rör i mjölken, häll i det i smeten. rör om.
Blanda vetemjöl, bakpulver och blanda försiktigt ner i smeten.
Smörj formen med en klick smör och ha på lite ströbröd.
Sätt kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Prova med en sticka efter lite över halva tiden, när stickan inte blir kladdig, då är kakan klar.
Låt kakan svalna något.
Blanda mascarpone, florsockret och kakaon ordentligt.
Bre ut all mascarpone på kakan.


Choritzo med lök i ugnen // Falukorvsgryta med ananas och senap

Choritzo med lök i ugnen

4-5 personers

2 packet med ICA choritzo
1 stor gul lök
5 dl grädde
salt
peppar 
en klick smör


Ta fram alla ingredienserna, en stekpanna och en ungsform.
Sätt på ugnen på 225 grader och en plata på högsta värmen.

Skär löken och choritzin i små skivor/bitar, stek så de får lite färg.
Häll upp grädde,salt och peppar i ugnsformen, häll sedan i choritzon och löken.
Sätt in i ugnen, ta tiden.
Klart på ca 30 minuter, ska få lite färg på grädden och bubbla lite i grädden.
Ta pomme eller kokt potatis till, gärna King Edward.
Valfri dryck.

Hoppas det smakar.


Detta är recept jag har kommit på själv, får ej säljar vidare.  


 alla ingredienser

allt blandat, in i ugnen



Falukorvsgryta med ananas och senap

4-5 personer

Falukorv 400g
Liten burk med skivad annanas
Pepparotstub
Salt
Peppar
Senap
Grädde 5 dl
Riven ost (hushålls ost)
Dill färsk i kruka

Sätt på ugnen på 225 grader

Ta fram alla ingredienser

Blanda 2 msk pepparot, 1 msk senap, dill och kryddorna med grädden.
Skiva korven i lagom skivor.
Lägg korven i en ungsform med varannan annanas och korv, häll över såsen, granera sedan med den rivna osten.
Sätt in den i mitten av ugnen i cirka 30 min, osten ska få färg.

Ta kokt potatis till eller vad du känner för.

Hoppas det smakar.

 Granering med ost




Kesella med lemoncurd,blåbär och digestivekex

Lemoncurd,blåbår,kesella(eller mascarpone)
digestivekex

kesella och en klick lemoncurd

blanda

stora blåbär i botten, kesellan och ½ krossad digestive kex över.


Viltsvins fläskfilé i ugnen med lök och tomat, egen pomme.


viltsvinsfläskfile, lök, tomat och potatis

 fläskfile viltsvin, bryn få färg


lägg fläskfilen i botten, lök och tomat över. krydda och olivolja..

egen pomme i ugnen, krydda valfritt.
 cirka 30 minuter i ugnen.


ca 30-40 minuter i ugnen i 225 grader

Serverad med chili/lime sås från knorr.


Går att byta ut viltsvinet till vanlig fläskfilé

Fruktmix med mascarpone i ugnen // honungsmarinerad fläskfilé och potatis

Bärmix(gärna björnbär) 1 ägg, mascarpone, florsocker, råsocker,

Lägg upp dom frysta bären i en ugnsform.

Ta bara äggulan och blanda ihop med mascarponen och 1 msk florsocker, ej äggvitan.

In med bären i cirka 5 minuter.

Ta sedan ut dom och lägg på en klick av mascarpone smeten ovanpå bären.
In med dom i ugnen igen cirka 2-3 minuter,´.
Ta sedan ut dom och låt dom svalna cirka 10 minuter, strö över lite råströsocker.

Serveras ljumna, ej kalla!  




Går att bytta ut till valfria bär! jätte god med hallon...



Honungsmarinerad fläskfilé och potatis

4-5 personer
Ingredienser

Fläskfilé ca 500gram
Icas honung på tub/flaska.
Salt
peppar
Potatis ca 8-10st (king edward, mjölig)
Smör ca  2-3 msk
Mjölk ca 2-3 msk

Ta fram alla ingredienser

Ta fram stekpannan, sätt på plattan på medelhögvärme.
Ta fram en stor kastrull och häll i 3/4 delar vatten. sätt på plattan på högsta värmen och ställ katrullen bredvid stekpannan. 
Skala potatisen och klyfta dom, lägg dom i kastullen. Ta tiden, klart på ca 20-30min.
Skär fläskfilén i ca 1½cm tjocka skivor på ett skärbräda. Krydda med salt och peppar. 
Lägg en klick smör i stekpannan. 
Lägg i fläskfilén. vänd dom med jämna mellanrum. cirka var 20 sekund. 
När de har fått en fin färg, häll över lite honung och vänd runt dom. 
Inte för mycket honung utan cirka 2-3 msk.
Ta bort stekpannan från plattan. stäng av värmen. 

Titta till potatisen.    

Häll av vattnet.
Om du har en potatispress, använd den.
Elvisp och mixer blir risken att det blir klister. 
Ha i några klickar smör och 2-3 msk mjölk. rör om.
Lägg upp Fläskfilén och potatismoset på en tallrik. 
Servera med varlfri dryck.

TIPS. Dekorera med citronkrydda på moset och med valfri grönsak till maten. 

Tänk på tallriksmodelen. 

Varsågod hoppas det smakar,
Var det någonting ni inte förstod kommentera gärna. eller ge egna tips.
      






RSS 2.0