Honungsmarinerad fläskfilé och potatis

Honungsmarinerad fläskfilé och potatis

4-5 personer
Ingredienser

Fläskfilé ca 500gram
Icas honung på tub/flaska.
Salt
peppar
Potatis ca 8-10st (king edward, mjölig)
Smör ca  2-3 msk
Mjölk ca 2-3 msk

Ta fram alla ingredienser

Ta fram stekpannan, sätt på plattan på medelhögvärme.
Ta fram en stor kastrull och häll i 3/4 delar vatten. sätt på plattan på högsta värmen och ställ katrullen bredvid stekpannan. 
Skala potatisen och klyfta dom, lägg dom i kastullen. Ta tiden, klart på ca 20-30min.
Skär fläskfilén i ca 1½cm tjocka skivor på ett skärbräda. Krydda med salt och peppar. 
Lägg en klick smör i stekpannan. 
Lägg i fläskfilén. vänd dom med jämna mellanrum. cirka var 20 sekund. 
När de har fått en fin färg, häll över lite honung och vänd runt dom. 
Inte för mycket honung utan cirka 2-3 msk.
Ta bort stekpannan från plattan. stäng av värmen. 

Titta till potatisen.    

Häll av vattnet.
Om du har en potatispress, använd den.
Elvisp och mixer blir risken att det blir klister. 
Ha i några klickar smör och 2-3 msk mjölk. rör om.
Lägg upp Fläskfilén och potatismoset på en tallrik. 
Servera med varlfri dryck.

TIPS. Dekorera med citronkrydda på moset och med valfri grönsak till maten. 

Tänk på tallriksmodelen. 

Varsågod hoppas det smakar,
Var det någonting ni inte förstod kommentera gärna. eller ge egna tips.

Fruktmix med mascarpone i ugnen

Fruktmix med mascarpone i ugnen

Bärmix(gärna björnbär) 1 ägg, mascarpone, florsocker, råsocker,

Lägg upp dom frysta bären i en ugnsform.

Ta bara äggulan och blanda ihop med mascarponen och 1 msk florsocker, ej äggvitan.

In med bären i cirka 5 minuter.

Ta sedan ut dom och lägg på en klick av mascarpone smeten ovanpå bären.
In med dom i ugnen igen cirka 2-3 minuter,´.
Ta sedan ut dom och låt dom svalna cirka 10 minuter, strö över lite råströsocker.

Serveras ljumna, ej kalla!  




Går att bytta ut till valfria bär! jätte god med hallon...


Kesella med lemoncurd,blåbär och digestivekex

Kesella med lemoncurd,blåbär och digestivekex

Lemoncurd,blåbår,kesella(eller mascarpone)
digestivekex

kesella och en klick lemoncurd

blanda

stora blåbär i botten, kesellan och ½ krossad digestive kex över.


Falukorvsgryta med ananas och senap

Falukorvsgryta med ananas och senap

4-5 personer

Falukorv 400g
Liten burk med skivad annanas
Pepparotstub
Salt
Peppar
Senap
Grädde 5 dl
Riven ost (hushålls ost)
Dill färsk i kruka

Sätt på ugnen på 225 grader

Ta fram alla ingredienser

Blanda 2 msk pepparot, 1 msk senap, dill och kryddorna med grädden.
Skiva korven i lagom skivor.
Lägg korven i en ungsform med varannan annanas och korv, häll över såsen, granera sedan med den rivna osten.
Sätt in den i mitten av ugnen i cirka 30 min, osten ska få färg.

Ta kokt potatis till eller vad du känner för.

Hoppas det smakar.

 Granering med ost


kyckling med jordnöts sås och jasminsris.

kyckling med jordnöts sås och jasminsris.

en person

Ingredienser

Jordnöts sås
en kycklingfile
salt
peppar
smör
jasminris
Grädde 40%
spettpinnar 2 st

Sätt på en storkastrull med vatten på 4 ( av 6).
Sätt på stekpannan på högsta värmen, ganska mycket smör. kyckling kan bli lite torr annars.
Tärna och krydda kycklingen med salt och peppar. Lägg i kyckling spetten.

Få färg på den och precis när han inte är rosa länge slänger ni på jordnöts såsen med 2-3 msk grädde. Behöver nog stekas minst 10-12 minuter.
Låt den puttra ca 1-2minuter, ta sedan upp spetten på tallriken.
Grädden häller man bara i för att det ska bli en sås av det. Och för att såsen inte ska vara så stark smak med jordnöt.

Hoppas det smakar! RICKTIGT GOTT!











Kyckling,lök och egen gjord pasta

Kyckling,lök och egen gjord pasta

1 person

1 halv silverlök
1 kyckling filé 
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Salt
Peppar
Gurry
smör

Sätt på plattan på högsta värmen med en kastrull och rikligt med vatten.

Ta fram alla ingredienser.
Blanda 1 ägg med 1 ½ dl vetemjöl. Mjöla bordet.
Kavla ut pasta degen och skär i passande storlek på pastan.
Släng i pastan i vattnet med en klick smör.
Skär löken och kycklingen i små tärningar/skivor och stek i smör i pannan på högsta värmen.
Ttta till pastan får inte koka för länge, bara cirka 5-6 minuter. 
Häll av pastan och lägg upp allt med en tallrik.
Servera med skiven papprika. 

Hoppas det smakar. 

 skär pastan
skär silverlöken
steker kycklingen och kokar pastan
 lägger i löken
 Dessa kryddor använde jag

Äppelpaj

Äppelpaj

6 personer

ingredienser

100 gram margarin
2,5dl vetemjöl
Mandel, skalad och hackad 50g
3 msk ljus sirap
2-3 stora röda äpple
ströbröd
kanel

vaniljsås för 6 personer
mjölk

Sätt på ugnen på 225 grader.

Blanda det rums varma smöret med vetemjölet och halva påsen med mandel.

Smöra pajformen och häll över cirka 3 msk ströbröd så att det blir jämnt utspritt.

Sätt in pajen cirka 10 min och förgrädda den lite.

Tärna äpplena i 1 x 1 cm stora tärningar.

Ta ut pajen, strö över äpplena, mandeln som är kvar, ca 3 msk sirap och lite kanel.

Ställ in den i ugnen igen cirka 20 minuter.

Ta ut den och låt svallna lite.

Servera med äkta äppelmust och vaniljsås.

alla ingredienserna

På väg in i ugnen, allt på lagt

Äppelmust med kanel 100% äkta vara



servera med vaniljsås

Lax i ugnen med persilja,potatis och tomat

Lax i ugnen med persilja,potatis och tomat

Lax i ugnen med persilja,potatis och tomat

1 person

1 lax bit
1 litet packet med fryst persilja
salt
peppar
3 potatisar
1 stor tomat
ca 1 dl 40% grädde

Sätt på en kastrull med vatten på högsta värmen.
Skalla potatisen och tärna den, koka i cirka 25-30 minuter.
Gör potatismos av potatisen.
Glöm ej mjölk,salt,peppar och smör i,mums!

Häll ut persiljan i en ugnsform.
Lägg laxen ovanpå, krydda.
Häll över lite grädde, ca 1 dl.
In i ugnen på 200 grader cirka 30-40 minuter.

Servera med skivad tomat och valfri dricka.










Apelsin, granatäpple och yoghurt

Apelsin, granatäpple och yoghurt 

1 portion

1 st Granatäpple
2 st små apelsiner (eller en stor)
2 msk Vanilj yoghurt 2%


Ta fram alla ingredienser

Ta fram en skärbräda och en kniv.
Skär av toppen och botten på apelsinen så att den kan stå.
Skär sedan bort skinnet på apelsinen. (Se bilderna)
Lägg apelsinen på sidan och skär i cm stora skivor. Lägg ut dom på ett fat.  
Skär granatäpplet på mitten, ta ut skärnorna med fingrarna. Kärnorna går att äta hela.
Lägg ut ca 1-2 msk av kärnorna över apelsinen.
Gör en egen sprits av bakplåtspapper eller ta en platspåse och skär av en liten bit av botten kanten.
Spritsa ut yoghurten över apelsinerna.
Klart, hoppas det smakar.










Snöboll

Snöboll med körsbärsås

1 person

1 stor skopa med äkta vaniljglass.
1 msk körsbärsås (finns vid strössel avdelningen)
3-4 små maränger



Krossa marängerna på en tallrik till smulor.
Ta en stor skopa glass och rulla den försiktigt i den krossade marängen.
Lägg ut körsbärsåsen fint med en sked.
Snöbolen lägger du mitt i tallriken.



Chokladkaka Video - Amatörkock Angelica

http://www.youtube.com/watch?v=td2NoJIcMSE&feature=mfu_in_order&list=UL
klicka på länken för att komma till klippet

Mozzartkulor Video - Amatörkock Angelica

http://www.youtube.com/watch?v=gj6UUbzbB7A&feature=mfu_in_order&list=UL
Klicka på länken för att komma till klippet

Äppelpaj Video - Amatörkock Angelica

http://www.youtube.com/watch?v=CG9OkruftFQ&feature=mfu_in_order&list=UL
Klicka på länken för att komma till klippet


Fläskkarré med hemma gjord bearnaisesås

Ingredienser

4 Personer
0,5 st 
1 msk 
10 st 
3 st 
250 gram 
1 msk 
1 krm 

Tillagning

Finhacka löken. Krossa vitpepparkornen. Lägg lök, pepparkorn, vinäger och dragon i en kastrull. (Det går bra att använda både torkad och inlagd dragon.) Låt koka in tills en tredjedel återstår.

Ta kastrullen från värmen. Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder.

Smaksätt med salt, peppar, persilja, finhackad dragon och ev cayennepeppar

Mat bild BOMB!







Alla hjärtansdag 14/2 Kladdkaka

kladdkaka med bär

Kladdkaka med bär och vaniljsås (alla hjärtansdag)

Ingredienser

150 g smält smör
2 dl socker
1 ½ dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
ströbröd
Florsocker
Valfria bär

Sätt ugnen på 175grader.
Smörj ugnsformen med smör och häll på ströbröd, (i detta fall ett stor hjärta till alla hjärtansdag)
Smält smöret och blanda i hop det med alla ingredienserna, mjölet sist.
Gärna vispa för hand och vänd ner mjölet, försiktigt.
Gräddas ca 25-30 minuter i miten av ugnen.






Pilgrimsmusslor med mangosalsa & chili

Pilgrimsmusslor med salsa

2-3 personer
Tid: 15 minuter
Svårighetsgrad: Svår

Mango tärnad fryst 200g
Pilgrimmsmusslor 200g
Sambal oelek ½ tsk
Annanas 100g tärnad
Salt
Peppar
Koriander ½ krucka
Paprika röd tärnad 

Gör så här:
Tina pilgrimsmusslorna minst 10 timmar i förpackningen över natten i kylskåpet.
Tina mangon och blanda den med annanasen, koriandern, sambal oelek och paprikan.
Torka musslorna torra på papper och stek dom ca 45 sekunder på vardera sida på högsta värmen med lite olja.
Salta och peppra.
Lägg upp allt fint med en knippa koriander.
Serveras direkt!



Musselsoppa

Musselsoppa

4 personer
Svårighetsgrad: medel
Tid: ca 20 minuter

450gram blåmusslor
ca ½dl grädde 40%
2½dl matlagningsvin (vit)
1 klyfta vitlök
Salt
Peppar
Dill 2 msk (alternativt persilja)

Skala och skiva upp vitlöken.
Bryn i lite olja i en stekpanna med lock.
Häll i vinet och koka 2 minuter.
Häll i dom frysta musslorna och koka 3-5 minuter under lock.
Dom som inte öppnar sig kastas.
Ta bort musslorna och häll i grädden.
Koka soppan utan musslorna 3-4 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Häll i musslorna och servera i en djup tallrik.
Bryn lite bröd i olja med lite salt och servera direkt.




Matrecept


Sallad med parmaskinka och pinjenötter

4-personer
Tid: ca 15 minuter
Svårighetsgrad: Medel

4 st tunna skivor av parmaskinka
3-4 msk Pinjenötter (ej saltade eller rostade)
Sallads mix 150 gram (välj en egen favorit)
Haricots verts ( eller sparris) 

Skölj salladen och lägg den i mitten av tallriken.
Parmaskinka högst upp på salladen och häll sedan lite pinjenötter över.
Lägg haricots verts läggs snyggt vid sidan av salladen
 
Serveringsförslag: Med en god fördrink, champagne eller vitt vin.



*******************************************************

Getost med äpple och ruccolasallad

4-6 personer
Tid: ca 20 min
Svårighetsgrad: Medel

ca 200 g getost (chevre)
2 stora äpplen
Valnötskärnor 50 g
Ruccolasallad 65 g
Pärltomater  90 g

Sätt ugnen på 225°C, övervärme eller "grill".
Skölj äpplet och skär den i 4 stycken 1 cm tjocka skivor.
Skär upp 4 stycken 1 cm tjocka skivor av osten.
Ta fram en ugnsform och lägg ut äppelskivorna och osten ovanpå.
Sätt in dom i ugnen och gratinera dom hastigt, dom ska bara få lite färg.
Skölj ruccolasalladen och lägg ut det fint i en hög på en liten tallrik.
Hacka valnötskärnorna grovt.
Ta ut äpplena och lägg dom ovanpå ruccolasalladen.
Strö ut valnötskärnorna ovanpå.
Skölj och skär upp pärltomaterna och lägg runt tallriken.

Serveringstips: Serveras direkt varm med en fördrink.


****************************************************

Marinerade kycklingvingar med örtsås

4 personer
Tid: ca 30 min
Svårighetsgrad: Medel

12 st kycklingvingar
3 dl gräddfil
1 påse Caj. P vitlöksmarinad
1 st vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
Honung
Cayennepeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Marinera kycklingvingarna i en påse, (med fördel över natten).
Sätt in dom i ugnen på ett galler med en djup plåt under.
Klara på cirka 25 minuter, tiden gäller tinade kycklingvingar.
Skala och krossa vitlöksklyftan och blanda det med gräddfilen.
Smaka av med salt, peppar, honung och cayennepeppar.

Serveringstips: serveras direkt med en god mörk öl eller cider till.


*****************************************************

Tomat med mozzarella och dressing

2 Personer
Tid: ca 20 Minuter
Svårighetsgrad: Medel

1 stor kvist tomat
200 gram Mozzarella
Dressingsmix 1 liten påse (italiensk)
Olja ex. rasp
Vatten

Skölj och skär upp tomaten i tunna skivor.
Öppna påsen med mozzarellan och töm av vattnet.
Skär upp mozzarellan i 1-1½ cm skivor.
Lägg tomat och mozzarella om vartannat på en tallrik.
Blanda till dressingsmixen, följ anvisningen på påsen.
Eller gör din egen dressing.
Häll över dressingen över tomaten och mozzarellan.

Dekorera med basilika


******************************************************

Angelicas enkla heta hummersoppa

2 personer
Tid: ca 20 min
Svårighetsgrad: Medel

½ dl vitt vin
2 msk hummerfond
2 dl grädde 40%
½ dl vatten
1-1½ tsk majsstärkelse
1 msk tomatpure
Salt
Cayennepeppar

Dekoration:
Cayennepeppar
Några räkor och krutonger.

Häll upp grädden, vattnet och vitt vin i en kastrull.
Temperaturen på medelhög värme.
Rör runt hela tiden.
Häll i tomatpuren, majsstärkelse och hummerfond.
Smaka av med salt och cayennepeppar.
Rör runt hela tiden.
Koka så att den blir lite tjockare i konsistensen.

Serveringtips: serveras direkt, med krutonger vid sidan av tallriken.
Stänk lite cayennepeppar uppe på för dekoration med ny skalade räkor.


****************************************************

Fransyska  i ugn

4-6 Personer
Tid: Över 60 minuter
Svårighetsgrad: Medelsvår

Fransyska cirka 1 kg
Vitlök

salt
Peppar
Valfri ost

Värm ugnen till 125 grader.Öppna upp fransyskan och fyll den med 2-3 vitlöksklyftor och cirka 1 dl ost.
Krydda med salt och peppar.
Jag tar en egen variant på kryddning, rostad vitlök och pepparmix.
Knyt igen fransyskan och krydda rikligt.
Bryn den i pannan så den får lite färg.
Sätt in den i ugnen med en termometer i mitten av den.
Ska vara mellan 70-75 grader i mitten av fransyskan.
50 minuter per kg kött i ugnen.
När den har kommit upp i rätt temp, ta då ut den och låt den vila i några minuter med bakplåstpapper runt om sig.
Serveringstips: Eget potatismos och bearnaisesås
Ett gott rött vin till eller en kall öl.


*****************************************************

Semlor

Ca 12 semlor
Tid: över 60 min
Svårighetsgrad: Medelsvår

50g jäst för söta degar
75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl socker
1/4 tsk salt
2 tsk kardemumma malen
1 tsk bakpulver
8dl vetemjöl.
Fyllningen:
200g mandelmassa
2msk grädde
4 dl grädde 40%
Dekoration:
florsocker
1 ägg

Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Smula sönder jästen i mjölken, rör om.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bytta.
Rör sedan ner mjölken i mjölet.
Blanda ihop allt med en elvisp.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under handduk
Gör sedan med händerna 12 st runda bollar.
Låt jäsa till dubbel storlek under handduk.
Vispa ett ägg och pensla över semlorna.
Gräddas i mitten av ugnen ca 7-8 minuter.
Under tiden smular du mandelmassan och blandar med cirka 2 msk grädde i en skål.
Vispa grädden till en ganska fast form, men ej för länge då blir det smör.
Ta ut bullarna och låt dom svalna.
Skär ett lock och fyll dom med mandelmassa och grädden.
Pudra med florsocker.


****************************************************

Goda kakor med bär

10-12 st stora kakor
Tid: ca 60 min
Svårighetsgrad: Medelsvår

4 dl vetemjöl
6 ½ dl havregryn
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
150g smör (rumsvarm)
Tranbär ca 100gram
Russin ca 1 dl
½ tsk salt
1 dl vatten
2 msk ljus sirap

Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser med smöret till en smulig deg.
Hacka tranbären och russinen.
Häll i sirapen,vattnet,tranbären och russinen i smuldegen.
Blanda hårt och ordentligt.
Forma med händerna 10-12 st kakor och lägg ut på bakplåtspappret.
Gräddas cirka 10-12 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.
Kakorna ska vara lite mjuka och sega.
Det går att byta ut bären till torkade lingon eller blåbär, ta en egen favorit.
Serveringstips: Godast att äta dom direkt samma dag, förvaras i plastpåse


*************************************************************

Jordgubbar med mascarpone och lime

2-4 personer
Tid: ca 20 min
Svårighetsgrad: Medel

250 g mascarpone
1 halv lime
4 msk florsocker
½ dl grädde
250 g jordgubbar

Blanda mascarpone,grädde och florsocker.
Pressa ur saften ur en halv lime och rör ner i smeten.
Lägg upp en klick av smeten i ett fint glas.
Skölj och skär jordgubbarna i fina skivor och lägg det på smeten.
Pudra lite fint med florsocker och skär ut en lime klyfta och sätt på glaskanten.

Serveringstips: serveras direkt och kall.


******************************************************


Vit kladdkaka

8-10 personer
Tid: ca 40 min
Svårighetsgrad: Medel

150 gram smör
2½ dl vetemjöl
3 ägg
1 dl socker
150 gram vitchoklad

Sätt på ungen på 175 grader.
Vispa äggen och sockert fluffigt
Smält smöret och den vita chokladen och häll i.
Häll i vetemjölet försiktigt under omrörning.
Smöra bakformen och häll på lite ströbröd i botten.
Häll i smeten i formen och sätt in den i ugnen.
Klar på cirka 25 minuter.
Ska vara kladdig i mitten.

Serveringstips: serveras kall med vispad grädde och florsocker.


****************************************************
Choritzo, gul lök och grädde

4-5 personers

2 packet med ICA choritzo
1 stor gul lök
5 dl grädde
salt
peppar 
en klick smör


Ta fram alla ingredienserna, en stekpanna och en ungsform.
Sätt på ugnen på 225 grader och en plata på högsta värmen.

Skär löken och choritzin i små skivor/bitar, stek så de får lite färg.
Häll upp grädde,salt och peppar i ugnsformen, häll sedan i choritzon och löken.
Sätt in i ugnen, ta tiden.
Klart på ca 30 minuter, ska få lite färg på grädden och bubbla lite i grädden.
Ta pomme eller kokt potatis till, gärna King Edward.
Valfri dryck.

Hoppas det smakar.


  
***************************************************************

Ytterfläskfilé med hemma gjord potatismos och ärtor

1 person
 3-4 potatisar
ca 100g ytterfläskfilé
1 burk med osaltade/osockare majs
1 dl grädde
1 msk mjölk (Röd)
Färdig sås/grytbas med smak av rostad vitlök och citrontimjan  2-3dl  MILDA
Salt
Peppar
En klick smör


Ta fram alla ingredienser.

Sätt på 2 st plattor på högsta värme.
Ta fram en stekpanna och en stor katrull.
Fyll kastrullen med vatten 3/4, skalla potatisen och lägg i.
Skär ytterfläskfilén i cm tjocka skivor.
Lägg i en klick smör och stek så att de får färg.
Salta och peppra efter smak.
Lägg sedan i grytbasen och 1dl grädde, låt puttra och redusera.
Titta till potatisen.
Häll bort vattnet och börja mosa potatisen i kastrullen.
Jag använder en potatispress. (se bilden)
Lägg sedan i 1 msk mjölk,salt,peppar och en klick grädde. Rör om.
Sedan i en burk med majs. (röd om försiktigt)
Lägg upp potatismoset och köttet med såsen runt om.
Servera med valfri dryck.

Detta rekommenderar jag starkt. jätte gott.

***********************************************************

choritzo med ris,lök och majs

3 personer

1 packet med Ica´s Choritzi (vitlök och paprika smak)
Marinerade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Jasmineris i kokpåsar (1 påse)
Majs (osaltade, osockrade) en liten burk
1 gul lök
1 tsk socker
2 msk smör

Ta fram alla ingredienser

Sätt 2 st plattor på högvärme.

Häll upp vatten i en stor kastrull, koka upp, släng i rispåsen och sänk till hälften.
Skär löken och släng i den i stekpannan med en klicksmör.
Häll över salt, peppar och 1 tsk socker. Stek i några minuter så att de får lite färg.
Skär Choritzon i skivor och släng i löken.
Sänk värmen och stek så att coritzon får lite färg.
Akta löken blir lätt bränd.
Titta till riset.

Häll av riset och öppna upp påsen.
Lägg riset,Choritzon,löken och en burk majs i kastrullen.
Rör runt, inte för mycket då klibbar Jasmin riset och blir för klibbigt.
Servera med ett glas mjölk.
************************************************************

kladdkaka med bär

Kladdkaka med bär och vaniljsås (alla hjärtansdag)

Ingredienser

150 g smält smör
2 dl socker
1 ½ dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
ströbröd
Florsocker
Valfria bär

Sätt ugnen på 175grader.
Smörj ugnsformen med smör och häll på ströbröd, (i detta fall ett stor hjärta till alla hjärtansdag)
Smält smöret och blanda i hop det med alla ingredienserna, mjölet sist.
Gärna vispa för hand och vänd ner mjölet, försiktigt.
Gräddas ca 25-30 minuter i miten av ugnen.





****************************************************************

fisk med kokosmjölk och pepparot

3-4 Personer

1 påse med fisktärningar ICA
6-7 st potatisar
1 msk pepparot (riven i tub)
Dill 1 msk
En Kokosnöt /eller en burk med kokosmjök
Senap 1 msk
salt
peppar
mjölk eller grädde (goast med grädde 40%)

Ta fram alla ingredienser

Sätt på ugnen på 225 grader och en platta på högsta värmen.
Fyll en stor kastrull med vatten och lägg i potatisarna med skalet på.
Ta tiden. (klart på ca 30 min)
Kokosnöten borrade jag upp ett håll i och hällde ur mjölken i ett glas. 
Det går lättast att borra där du ser de tre mörka prickarna i toppen på kokosnöten.   
Häll upp grädden i en skål, häll sedan i salt,peppar, pepparot, dill, senap och kokosmjölk.
Rör om.
 Lägg upp fisk tärningarna i en ungsform och häll över såsen.
In i ugnen i ca 30min.
Ta tiden.
Titta till potatisen.

Servera med ärtor. Ett glas mjölk eller jordgubbsproviva.
Tips, lägg ärtorna i ett glas med vatten, lätt att hälla av när de är tinade.

Hoppas det smakar.

**********************************************************

Efterätt! Apelsin, granatäpple med yoghurt

1 portion

1 st Granatäpple
2 st små apelsiner (eller en stor)
2 msk Vanilj yoghurt 2%


Ta fram alla ingredienser

Ta fram en skärbräda och en kniv.
Skär av toppen och botten på apelsinen så att den kan stå.
Skär sedan bort skinnet på apelsinen. (Se bilderna)
Lägg apelsinen på sidan och skär i cm stora skivor. Lägg ut dom på ett fat.  
Skär granatäpplet på mitten, ta ut skärnorna med fingrarna. Kärnorna går att äta hela.
Lägg ut ca 1-2 msk av kärnorna över apelsinen.
Gör en egen sprits av bakplåtspapper eller ta en platspåse och skär av en liten bit av botten kanten.
Spritsa ut yoghurten över apelsinerna.
Klart, hoppas det smakar.

**************************************************************

Havrekakor med tranbär och russin

Havre kakor med tranbär och russin

12 st stora kakor
Tid 60min

4 dl Vetemjöl
6 ½ dl Havregryn
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
145g smör (rums varm)
Tranbär ca 90gram (hackade)
Russin ca 1 dl    (hackade)
½ tsk salt
1 dl vatten
2 msk ljus sirap

Sätt på ugnen på 175grader.
Ta fram alla ingredienserna.
Blanda alla torra ingredienser med smöret till en smulig deg.
Hacka tranbären och russinen.
Häll i sirapen,vattnet,tranbären och russinen i smuldegen.
Blanda hårt och ordentligt.

Du kan rulla degen till en lång korv och ställa in den i kyrlskåpet i cirka 30 minuter.
Lite lättare att skära skivor av den sedan.
Men går också att göra direkt kakor med händerna.

Gräddas cirka 10-15 minuter i mitten av ugnen på 175grader.

*********************************************************

Pannkaka med lingonsylt och grädde

Pannkaka med lingonsylt och grädde

1 person

1 ägg
2-3dl mjölk
1-2dl vetemjöl. känn av.
2-msk grädde
Lingonsylt (byt gärna ut till egenfavorit)
Steksmör

vispa upp ägget med mjölken.
Rör ner mjölet lite åt gången.
Rör hela tiden.
Ska kännas lite trögt när man vispar. men ej som sockerkaks smet.
Stekdom så att dom får fin färg.
Servera med en klick vispad grädde och lite lingon. (eller en egen favorit)

(egen favorit är att ha mycket lingon och lite grädde, och inte för bruna pannkakor)

************************************************************

Semlor

Ingredienser

ca 11-12 semlor

50g jäst för söta degar
75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl socker
1/4 tsk salt
1/2-1 tsk kardemumma malen
1 tsk bakpulver
ca 8-9 dl vetemjöl, känn av.
200g mandelmassa
4 dl grädde 40%
florsocker
1 ägg

Sätt på ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull och häll i det i mjölken.
Smula sönder jästen i mjölken, rör om.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bytta.
Rör sedan ner mjölken i mjölet. 
Blanda ihop allt med en elvisp. (bröd vispar)
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter. under handduk
Kavla sedan ut och gör 12 st semlor.
Låt jäsa till dubbel storlek. ca 15-20 min. under handduk.
Vispa ett ägg och pensla över semlorna.
Sedan in i mitten av ugnen ca 7-8 minuter. 

Under tiden river du/smular mandelmassan med en skvätt grädde i en skål.
Vispa grädden till ganska fast form, men ej för länge då blir det smör.

Ta ut bullarna och låt dom svallna.
Skär uppå dom och fyll dom med mandelmassa och grädden.
Puddra med florsocker.

Klart.

(man kan servera dom i en tallrik med varm mjölk, men inte jag)

************************************************************

Gräddkola med madel och vanilj

cirka 45-50 bitar

3dl 40% grädde
½ dl ljus sirap
2 msk vit sirap
3 dl strösocker
olja/smör
1 msk vaniljsocker

lite socker till garneringen
och en lite påse med skalad och hackad mandel

Häll i grädden i en kastrull med tjockbotten.
Häll i de båda siraps sorterna,vaniljsockret och sockret.
Rör runt hela tiden.
Sjuda till 120 grader på mellan hög värme.
Akta så att du inte bränner kolan.

Smörj en form med olja eller smör.
Häll över kolan, akta den är varm.
Innan den stelnar ska du hälla över hela påen med madel.

In i kylen cirka 30 minuter eller i frysen 10 minuter.
Ta med en kniv och skär ut lagom stora bitar.
Doppa botten på kolan i socker och servera.

Förvaras gärna i kylen
.

*************************************************************

Lax och torsktärningar med dill och pepparot

3-4 Personer

1 påse med fisktärningar ICA
6-7 st potatisar
1 msk pepparot (riven i tub)
Dill 1 msk
En Kokosnöt /eller en burk med kokosmjök
Senap 1 msk
salt
peppar
mjölk eller grädde (goast med grädde 40%)

Ta fram alla ingredienser

Sätt på ugnen på 225 grader och en platta på högsta värmen.
Fyll en stor kastrull med vatten och lägg i potatisarna med skalet på.
Ta tiden. (klart på ca 30 min)
Kokosnöten borrade jag upp ett håll i och hällde ur mjölken i ett glas. 
Det går lättast att borra där du ser de tre mörka prickarna i toppen på kokosnöten.   
Häll upp grädden i en skål, häll sedan i salt,peppar, pepparot, dill, senap och kokosmjölk.
Rör om.
 Lägg upp fisk tärningarna i en ungsform och häll över såsen.
In i ugnen i ca 30min.
Ta tiden.
Titta till potatisen.

Servera med ärtor. Ett glas mjölk eller jordgubbsproviva.
Tips, lägg ärtorna i ett glas med vatten, lätt att hälla av när de är tinade.

Hoppas det smakar.

********************************************************

Smöboll med körsbärsås

1 person

1 stor skopa med äkta vaniljglass.
1 msk körsbärsås (finns vid strössel avdelningen)
3-4 små maränger



Krossa marängerna på en tallrik till smulor.
Ta en stor skopa glass och rulla den försiktigt i den krossade marängen.
Lägg ut körsbärsåsen fint med en sked.
Snöbolen lägger du mitt i tallriken.

***********************************************************

Apelsin, granatäpple och yoghurt 

1 portion

1 st Granatäpple
2 st små apelsiner (eller en stor)
2 msk Vanilj yoghurt 2%


Ta fram alla ingredienser

Ta fram en skärbräda och en kniv.
Skär av toppen och botten på apelsinen så att den kan stå.
Skär sedan bort skinnet på apelsinen. (Se bilderna)
Lägg apelsinen på sidan och skär i cm stora skivor. Lägg ut dom på ett fat.  
Skär granatäpplet på mitten, ta ut skärnorna med fingrarna. Kärnorna går att äta hela.
Lägg ut ca 1-2 msk av kärnorna över apelsinen.
Gör en egen sprits av bakplåtspapper eller ta en platspåse och skär av en liten bit av botten kanten.
Spritsa ut yoghurten över apelsinerna.
Klart, hoppas det smakar.

*****************************************************

Lax i ugnen med persilja,potatis och tomat

Lax i ugnen med persilja,potatis och tomat

1 person

1 lax bit
1 litet packet med fryst persilja
salt
peppar
3 potatisar
1 stor tomat
ca 1 dl 40% grädde

Sätt på en kastrull med vatten på högsta värmen.
Skalla potatisen och tärna den, koka i cirka 25-30 minuter.
Gör potatismos av potatisen.
Glöm ej mjölk,salt,peppar och smör i,mums!

Häll ut persiljan i en ugnsform.
Lägg laxen ovanpå, krydda.
Häll över lite grädde, ca 1 dl.
In i ugnen på 200 grader cirka 30-40 minuter.

Servera med skivad tomat och valfri dricka.
**************************************************************

Kyckling,lök och egen gjord pasta

1 person

1 halv silverlök
1 kyckling filé 
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Salt
Peppar
Gurry
smör

Sätt på plattan på högsta värmen med en kastrull och rikligt med vatten.

Ta fram alla ingredienser.
Blanda 1 ägg med 1 ½ dl vetemjöl. Mjöla bordet.
Kavla ut pasta degen och skär i passande storlek på pastan.
Släng i pastan i vattnet med en klick smör.
Skär löken och kycklingen i små tärningar/skivor och stek i smör i pannan på högsta värmen.
Ttta till pastan får inte koka för länge, bara cirka 5-6 minuter. 
Häll av pastan och lägg upp allt med en tallrik.
Servera med skiven papprika. 

Hoppas det smakar. 

***************************************************

kyckling med jordnöts sås och jasminsris.

en person

Ingredienser

Jordnöts sås
en kycklingfile
salt
peppar
smör
jasminris
Grädde 40%
spettpinnar 2 st

Sätt på en storkastrull med vatten på 4 ( av 6).
Sätt på stekpannan på högsta värmen, ganska mycket smör. kyckling kan bli lite torr annars.
Tärna och krydda kycklingen med salt och peppar. Lägg i kyckling spetten.

Få färg på den och precis när han inte är rosa länge slänger ni på jordnöts såsen med 2-3 msk grädde. Behöver nog stekas minst 10-12 minuter.
Låt den puttra ca 1-2minuter, ta sedan upp spetten på tallriken.
Grädden häller man bara i för att det ska bli en sås av det. Och för att såsen inte ska vara så stark smak med jordnöt.

Hoppas det smakar! RICKTIGT GOTT
**********************************************************

Oxfilé med svampstuvning

ingredienser
4 personers

*Oxfilé 400g
* 6-7 champinjoner
*salt , en nypa 
*peppar, en nypa
*grädde 2-3 dl
*Pepparot på tubb färskriven 1 msk
*citronpeppar
*5-6 potatisar

Ta fram alla ingredienser.
sätt på ugnen på 200 grader.
Du tar nagelborste/diskborsten och borstar av smutset på potatisarna, borsta ordentligt. 
Spara skallet på potatisarna, mera näring kvar i potatisarna då.   
Tar en kniv och skär potatisarna i klyftor. inte för stora.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt, sprid ut potatisarna jämnt.
Krydda med citronpeppar, och lägg ut lite smörklickar över potatisen. 
Sätt in plåten i ugnen i ca 30 minuter beroende på ugn. känn efter halva tiden med en gaffel om de snart klara. 

Sätt på plattan på medelhögvärme.
Lägg ut smörklick eller olja i pannan.
Lägg inte i köttet förrens plattan är varm.
Skär oxfilén i ca 3cm höga skivor.
Krydda oxfilén på skärbrädan med salt och peppar, eller den krydda du tycker om. 
Rulla runt så att kryddan blir jämn.
Ta det lugnt med saltet, risken är att den blir torr annars. 
Stek den med ca 4-5 minuter på varje sida. 
Vill du ha den medium, hard eller blodig.
Ett test.
känn dig på pannan med två fingrar, då är oxfilen välstekt.
Känn på kinden, då är den blodig.
Känn på hakan, då är den medium. 
Dra stekpannan åt sidan.

Borsta av champinjonerna, skärbort skalet och botten. 
Skiva dom i skivor eller i klyftor. 
Lägg i smör/olja i en ny panna. 
Lägg i svampen och låt dom stekas lite först innan du har i grädden. 
Häll i grädden,kryddorna och pepparoten. 
Låt den puttra lite på låg värme. reducera. 
Låt grädden puttra så att den blir lite tjockare. 

Titta till potatisen. 

Lägg upp oxfilén på en stor tallrik, ta med en stor skedd och lägg ut svampsåsen på oxfilén.
cirka 2 skedar på varje oxfilé.
Ta ut pommen och lägg bredvid oxfilén eller i en egen skål bredvid tallriken.
Sparris smakar gott till eller annars en egen sallad vid sidan. 

Låt det smaka.
Har ni frågor, är receptet luddigt att förstå. kommentera gärna.
 
************************************************************

Oxfilé med champinjoner och potatismos

1 person

oxfile ca 200 gram
salt
peppar
3 st potatisar king edvard
2 dl grädde
4 st champinjoner
majs 1 burk utan salt eller socker
smör

Koka potatisen.
stek oxfilén med campinjonerna salt och peppar.
Häll i grädden och låt puttra.
Ta potatisen och gör mos av den, blanda i smör, salt, peppar och majs.
Lägg upp fint på en tallrik.
Servera med valfri dryck.

***********************************************


chokladkaka med mascarpone

Ingredienser

3 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj)
50 g smör
0.5 dl mjölk
3.5
dl vetemjöl
100 gram blockchoklad
2 msk kakao
2 tsk bakpulver

250 gram marscarpone
3 msk florsocker
2 msk kakao
(smaka av, ska vara sött)

en klicksmör och ströbröd till formen


Ta fram alla ingredienserna och sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen, strösockret och vaniljsockret flyffigt.
Smält smöret och rör i mjölken, häll i det i smeten. rör om.
Blanda vetemjöl, bakpulver och blanda försiktigt ner i smeten.
Smörj formen med en klick smör och ha på lite ströbröd.
Sätt kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Prova med en sticka efter
lite över halva tiden, när stickan inte blir kladdig, då är kakan klar.
Låt kakan svalna något.
Blanda mascarpone, florsockret och kakaon ordentligt.
Bre ut all mascarpone på kakan.
*******************************************************
Falukorvsgryta med ananas och senap

4-5 personer

Falukorv 400g
Liten burk med skivad annanas
Pepparotstub
Salt
Peppar
Senap
Grädde 5 dl
Riven ost (hushålls ost)
Dill färsk i kruka

Sätt på ugnen på 225 grader

Ta fram alla ingredienser

Blanda 2 msk pepparot, 1 msk senap, dill och kryddorna med grädden.
Skiva korven i lagom skivor.
Lägg korven i en ungsform med varannan annanas och korv, häll över såsen, granera sedan med den rivna osten.
Sätt in den i mitten av ugnen i cirka 30 min, osten ska få färg.

Ta kokt potatis till eller vad du känner för.

Hoppas det smakar.

****************************************************

Honungsmarinerad fläskfilé och potatis

4-5 personer
Ingredienser

Fläskfilé ca 500gram
Icas honung på tub/flaska.
Salt
peppar
Potatis ca 8-10st (king edward, mjölig)
Smör ca  2-3 msk
Mjölk ca 2-3 msk

Ta fram alla ingredienser

Ta fram stekpannan, sätt på plattan på medelhögvärme.
Ta fram en stor kastrull och häll i 3/4 delar vatten. sätt på plattan på högsta värmen och ställ katrullen bredvid stekpannan. 
Skala potatisen och klyfta dom, lägg dom i kastullen. Ta tiden, klart på ca 20-30min.
Skär fläskfilén i ca 1½cm tjocka skivor på ett skärbräda. Krydda med salt och peppar. 
Lägg en klick smör i stekpannan. 
Lägg i fläskfilén. vänd dom med jämna mellanrum. cirka var 20 sekund. 
När de har fått en fin färg, häll över lite honung och vänd runt dom. 
Inte för mycket honung utan cirka 2-3 msk.
Ta bort stekpannan från plattan. stäng av värmen. 

Titta till potatisen.    

Häll av vattnet.
Om du har en potatispress, använd den.
Elvisp och mixer blir risken att det blir klister. 
Ha i några klickar smör och 2-3 msk mjölk. rör om.
Lägg upp Fläskfilén och potatismoset på en tallrik. 
Servera med varlfri dryck.

TIPS. Dekorera med citronkrydda på moset och med valfri grönsak till maten. 

Tänk på tallriksmodelen. 

Varsågod hoppas det smakar,
Var det någonting ni inte förstod kommentera gärna. eller ge egna tips.

**********************************************************



RSS 2.0